MyanMarvels

03 February 2016

Tocmai m-am întors dintr-un tur al Myanmarului (fostă Birmania). Mi s-a părut o experiență senzaţională pe care o recomand cu căldură, nefiind nici măcar una neapărat scumpă. Am avut norocul să-i găsesc pe băieții de la MyanMarvels.com. Trei români, stabiliți la Yangoon care au știut să ne facă un super program, cu super deal-uri. Trei aventurieri.

Am început cu Mandalayul pentru că veneam din Bangkok, aşa că era logic să-ncepem din Nord. Două lucruri m-au izbit de la-nceput: sărăcia (a treia cea mai săraca țară vizitată de mine după Rwanda şi Cuba) şi oamenii. Oamenii sunt minunați şi completează perfect exotismul locurilor. Nu există cerșetorie în pofida nivelului de trai. Nu există prostituție. Şi ei sunt buni. Şi amabili. Şi ospitalieri.

În Mandalay recomand fabulosul apus de pe Ubein Bridge şi traversarea Gokteik Viaduct cu trenul. Tren antic, fără geamuri pe alocuri, cu niște călători pe care nu visezi să-i întâlneşti vreodată. Trenul trece la 250 m deasupra solului pe un pod de lemn. Adrenalină pură.

De acolo am plecat în Bagan. Oraș misitic, împânzit de pagode. Highlite-ul călătoriei din punctul meu de vedere, nu şi din al celorlalți care au preferat următorul oraș. Recomand închirierea de scutere şi explorate pagodele în amănunt. Tot aici se poate face şi un tur al Baganului în baloane. Defapt, Google-ul îți arată Baganul prin această experiență la o căutare rapidă. Este deosebit, dar nu recomand neapărat fiind foarte scump. Bătrânul Bono, fan înrăit al Myanmarului, se afla şi el acolo când am fost noi. Chiar cu noi în hotel. Cele mai frumoase şi exotice peisaje le-am întâlnit aici, în superbul Bagan.

A urmat Inle Lake. Unic. Un oraș întreg desfășurat pe suprafața unui imens lac. Casele şi hotelurile sunt construite pe piloni şi locuitorii se deplasează doar cu bărci. Ca şi-n celelalte orașe, un reprezentant  român al agenției ne-a însoțit peste tot arătându-ne ce merită văzut. Tot felul de meșteșugari şi negustori își desfășoară activitățile între casele plutitoare si bărci. În tot acest timp, oamenii se spală şi pe dinţi în lacul ce le e univers.

Apoi am fost la Ngapali. La oceanul Indian, o stațiune de top. La toate cârciumile se mănâncă lobsteri cu cartofi prăjiți. Senzaţional şi la prețuri de nimic.

A urmat capitala, Yangoon, cu a sa Shwedagon Pagoda din aur masiv şi ornată cu diamante.

E doar o descriere pe scurt a unei ţări abia deschisă turiștilor, caldă iarna atât la propriu cât şi la figurat şi-n plus afordable. Unde mai pui că noi românii avem propria agenție atentă la nevoile şi bugetul nostru. Poate mai alternăm şi noi #myDubai.