O ora jumatate de extaz

28 January 2016

Extazul poartă numele "Domnul Ibrahim şi florile Coranului" după cartea cu acelaşi nume de Eric-Emmanuel Schmitt (scriitor francez cu origini evreieşti, asemenea favoriţilor mei Beigbeder şi Bruckner) pe care, spre ruşinea, mea nu am citit-o.

Regizoarea Chris Simion revine cu o piesă de excepţie dupa umila mea părere. Nu sunt critic de teatru (deşi sunt destul de critic cu oricine şi orice, mai puţin propria-mi persoană). Nu mă consider nici măcar vreun conaisseur. Consumator însă, da. Suflete şi teatru.

Piesa e una dintre cele mai bune văzute de mine şi nu ştiu de unde să-ncep. Las pe dirijor la urmă şi vă prezint orchestra.

Vioara solo: Vlad Logigan (actor tânăr şi priceput, mai cunoscut publicului larg pentru rolul din Selfie)
Pian: maestrul Marian Ralea, excepţional.
Claudiu Bleonţ face un rol bun.
Magda Catone, Amelia Ursu.
Unde mai pui că la harpă este Lia Bugnar...
Prima piesă văzută de mine CU Lia care nu este şi DE Lia. Scenografia Maria Miu. SENZAŢIONALĂ efectiv. Decorurile sunt de poveste şi te introduc în basm. Sau invers, m-am zăpăcit.

Muzica este de excepţie, atât în sensul propriu cât şi figurat. Şi mă-ntorc la regizoare, Chris Simion, care a fost atât de drăguţă să ne invite la premiera piesei de vineri seara, "prima oară dată şnur", aşa cum ne-a spus chiar ea.

Chris m-a obişnuit cu piese de excepţie, vezi Hell şi Maitreyi, aici însă parcă s-a-ntrecut pe ea.Toate acestea se petrec în superba Sală Mică a Teatrului Metropolis aducând magia mult mai aproape de noi, muritorii de rând.

Am mai spus: mergeţi la teatru. Chiar dacă o faceţi de exemplu-n detrimentul filmului cred că senzaţiile pe care vi le poate aduce până şi o piesă medie sunt mai puternice decât cele produse de un film bun.
Concluzia: Metroplis! Chris! Ibrahim! Repede!

P. S. 1 Am citit că există şi ecranizarea cărţii cu Omar Sharif în rol principal şi Isabelle Adjani, rol secundar. Sună bine, bucket list.

P. S. 2 Citatele reţinute de mine (cu menţiunea că nu sunt reprezentative pentru piesă, ci atât a putut reţine creierul meu bolnav):

"Fiecare curvă cu regulile ei"

"Într-un bordel, un hoţ şi o curvă se mântuiau reciproc"