Sistem de sanatate deficitar

25 May 2016

Propun un exerciţiu. Strada Ştefan cel Mare, de la intersecţia cu Floreasca, mergând înspre Obor, pe partea dreaptă...încercaţi să număraţi farmaciile. Vă spun eu, căci am făcut-o: 19.

Nu mă credeţi ? E ok, număraţi-le. Dar staţi, că nu ăsta era exerciţiul propus. Mai există o capitală europeană cu atâtea farmacii pe metru pătrat? Vă spun eu: nu. Dar şi asta puteţi să verificaţi. Oare de ce? Asta e întrebarea şi eu cred că are mai mult decât un singur răspuns, deşi eu cunosc doar unul. În Franţa costul aceluiaşi medicament este cu 40% mai puţin decât la noi, iar dacă eşti cetăţean francez, statul îţi returnează apoi o parte din bani şi astfel ajungi la sub jumătate decât în România.

Guvernul nostru măreşte în permanenţă taxele şi impozitele, făcând aproape imposibilă desfăşurarea unei activităţi comerciale, dar NU reglementează în niciun fel piaţa medicamentelor. Zeci de spitale din România sunt neterminate, deși există bani pentru ele. Există şi unele terminate, dar pentru care nu există medici specialiști care să le populeze. Bolnavi ar fi.

După Colectiv am strâns împreună cu un prieten scutece pentru Spitalul de Arși şi asta cu ajutorul prietenilor de pe Facebook. Le-am livrat pe ascuns, căci medicii aveau "ordin" să comunice către populație că spitalele sunt bine dotate şi fără de nevoi. Tot acești medici cunoșteau situația cunoscută nouă astăzi drept "scandalul Hexi Pharma", cunoșteau problemele dezinfectanţilor din spitale, cunosc în continuare situația infecțiilor intraspitaliceşti şi a lipsei personalului. Ei sunt cei care trebuiau să ia atitudine, chiar şi împotriva unui ministru sau prim ministru, oricare ar fi fost acela. Medicii noștri au ales să-şi trateze familiile în străinătate.

Rușine. Rușine guvernanților, medicilor, nouă tuturor.