Marketing War

24 March 2016

Câțiva arabi se aruncă în aer în numele islamismului, a lu' Allah şi al profetului Mahommed. Americani şi europeni mor cu arma în mână prin ţări îndepărtate în numele dreptății, libertății şi al democrației. Same shit până la urmă. Depinde cum o împachetezi. It's just marketing. Cum ar fi ca ambele tabere să ştie că mor din motive strict financiare? Prețul petrolului, al armelor şi alți stâlpi de bază ai oricărei economii sănătoase. S-ar putea să fie brusc mulți absenți nemotivați.
PR-ul arabii şi-l fac prin moschei, interpretând Coranul în fel şi chip. Își câștigă adepți şi prin nedreptățile făcute de infideli prin țările lor. Americanii au PR-ul de la Hollywood şi funcționează de minune. Fiecare cu marketingul său.


Îmi amintesc o întâmplare din San Antonio. Mă aflam la un spectacol, chiar înainte să-nceapă. Organizatorii proiectau pe un ecran gigant imagini cu spectatorii din sală ca să mai treacă timpul. La un moment dat camera s-a oprit pe un băiat tânăr, soldat in uniformă, probabil aflat acasă în permisie. Toată sala a-nceput să aplaude şi să aclame. Toți s-au ridicat în picioare şi pustiul s-a înroșit. Mi s-a facut pielea de găină. Cum să nu te înrolezi a doua zi? Tânăr, fără experiență, deodată te trezești aplaudat la scenă deschisă ca un superstar. Normal că nu mai ieși din uniformă nici măcar când eşti acasă. Pur marketing. Ai noștri cred că abia așteaptă să iasă din straiele armatei şi să se îmbrace civil.


Asistăm la un război în toată regula dar care nu mai poate fi "vândut" cum îl vindeau vikingii: mergem să jefuim. Nu, nu şi-n 2016. Oamenii au nevoie de ceva mai presus de ban, ce vrei, suntem elevați tare. Aici intervin echipele de marketing care ştiu să "vândă" inamicul. De fapt, să-l faca vândabil. Target pe 2016: lumea să bea mai multă Cola şi să omoare mai mulți arabi. Love 4 Cola, hate 4 the arabs. În tabăra cealaltă e love 4 shaorma şi hate 4 the infidels.


Şi nu ştiu dacă e un clasic "cine a fost primul, oul sau găina". Aici mi se pare destul de evident că dorința eternului justițiar american de a se amesteca în guvernele diferitor ţări arabe a creat acești teroriști. Nu mai spun că unii au fost şi antrenați de ei şi că toți sunt aprovizionați cu arme americane. Dacă nu exista conflictul lor cu Irakul, Libia, Afghanistan, Siria cred că şi teroriștii ăștia își pierdeau obiectul muncii.


Am mai postat o dată ceva ce simt să repostez:
Când decizi să bombardezi o ţară, fie ea şi la mii de km distanţă de a ta, oricât de justificate crezi că îţi sunt motivele, trebuie să-ţi şi asumi că războiul se poate muta şi pe străzile propriei tale capitale.
Just sayin', not only prayin'.
‪#‎prayforbrussels‬ ‪#‎prayforistanbul‬ ‪#‎prayforparis‬ ‪#‎prayfordamascus‬‪#‎prayfortheworld‬