Biserica nu e pentru noi

14 April 2016

Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul,
Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor.
Şi întru Unul Domn Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,
Unul-Născut, Carele din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii.

Chiar cred. Recunosc că am dat copy-paste de pe net, dar chiar cred. Până aici crezul e pe gustul meu. Apoi nu sunt aşa convins, sunt treburi care îmi scapă sau cu care nu sunt de acord. "Aştept învierea morților". Ei bine nu, chiar deloc, am coşmaruri cu treaba asta că văd cât se chinuie ăia prin filme cu hoardele de morți umblători şi mâncători de oameni. Nu e-n regulă. Să faca bine sa rămână morți măcar până ajung şi eu la Carnavalul de la Rio şi până se termină Game of Thrones să vad cine câștigă.

Cred în Dumnezeu şi sunt ortodox, dar cred că biserica nu e pentru noi, pentru oameni, parcă se chinuie să ne îndepărteze. Aici vorbesc de Biserica Ortodoxă Romană şi felul cum este ea manageriată căci da, ea ar trebui condusă ca o companie. Cel puţin regulile de bază ar trebui să fie ca la Apple. Sau ca la Orange. Scopul e același: cât mai multă lume să schimbe rețeaua, să treacă pe a ta şi să facă plăţi. Nici biserica, nici Orange nu-ţi vor răul. Sunt convinși că îţi va fi mai bine la ei în rețea şi probabil că aşa şi este. Doar că biserica n-are marketing. N-are departament de PR. Tocmai pentru că eu cred în Dumnezeu le-aş face PR gratis cinci ani, până se pun pe picioare la capitolul imagine.

Tot ce fac ei acum e pe dos. Se-ndepărtează de lume, de noi, de tineri în mod special. Ce au făcut la Colectiv este de nedescris. Faptul că au refuzat să vină la faţa locului motivând că acolo nu e biserică. Să vă ia dracu', mă! M-auziți? Poate măcar de frica lu' Aghiuță să știți. Preoții obișnuiau să meargă peste tot, Dumnezeu este peste tot! Mai ales unde e tristeţe şi durere este nevoie de prezenţa voastră. Preoții erau pe front în linia întâi, vremurile acelea au apus? 

De câțiva ani, Patriarhia a interzis oficierea căsătoriilor în alte spații decât în biserică. Foarte tare! Eu zic să interzică şi spovedania celor care au cont de Instagram ca să termine cu tineretul de tot!

Biserica se implică în politică. Poate exagerez, doar unii preoți au sugerat la slujbă, enoriașilor cu cine să voteze. Ce e mai mişto e că de câte ori au făcut-o, candidatul recomandat n-a câștigat!!! Ce ne spune asta? Sau că pe oameni îi doare-n cur de recomandarea preotului, mai mult, chiar vor să-i faca în ciudă saaaau că, deși au votat cum le-a fost indicat, a ieșit concurentul căci Dumnezeu e sus şi nu doarme.

Marketing varză. PR 0. Unde stau ei foarte bine este la rețeaua de distribuție. Mult peste Apple sau Orange! Până şi cel mai mic sat are o biserică însă Timișoara, de exemplu, nu are cinematograf. Ştiu, ştiu, fiecare cu ce-l doare. Dacă am stabilit asta şi dacă rezultă că au deja cum şi mai ales unde să-şi colecteze mita, pardon, mila (autocorectul asta, tu'i mama lui) nu-nţeleg de ce tot mai construiesc. După părerea mea, o altă mișcare proastă de marketing. Enough is enough. Au băgat 30 milioane de euro până acum în Catedrala Neamului şi vor mai băga 50. De banii ăștia se puteau face 8 spitale de top în România şi dacă le făceau EI, din fondurile Patriarhiei, sunteţi de acord că lumea întreagă se-ntorcea către Biserică şi că mai puneau şi umărul? Zic, nu dau cu parul. Deocamdată.

 

P.S. Să le dea Dumnezeu sănătate băieților de la Taxi. Smerenie. Lemnul şi spațiile mici.