Romania 1 - 1 Elvetia

13 June 2016

Weekendul ăsta s-au căsătorit doi prieteni buni de-ai mei. Ea moldoveancă, el elvețian (nimeni nu-i perfect). Ea freelancer, el corporatrist. Ea ortodoxă, el catolic. Sunt împreună de câțiva ani buni, au un băiețel şi o relație sănătoasă. Ca orice relație sănătoasă şi aceasta se bazează pe compromis. El locuiește în România, deși muncește pe unde-l trimite compania. Ea s-a căsătorit şi a botezat copilul catolic. Nu dau nume. Monica şi Julien.

Nunta a fost la mare, la Loft (de Elveția nici nu putea fi vorba, căci mulți invitați aveau interdicţie de a părăsi țara) şi noi toți ne-am cazat la Mamaia cu o seară înainte ca să vedem meciul Franţa-România. La final nu mai suportam nici franceza vorbită de rudele din Elveția şi (vorba lu' Flick) îl bănuiam pe mire cum dă confeti încuiat în baie şi pe silent. 

Ceremonia religioasă a fost superbă, direct pe plajă. Da, la catolici se poate. La noi de câțiva ani nu se mai poate nici cu dispensă. Doar în biserică vrea Preafericitul. Asta aşa, ca să apropie tineretul. Următoarea mișcare o să fie sigur să nu te împărtășească dacă ai cont de Instagram şi să nu vină popa la groapă dacă ai postat pe Snapchat. Asta din urmă n-ar fi aşa rea.

Preotul a venit în jeanși şi tshirt (nu de la tshirt-factory, însă), cu sutana la purtător. Florin Chilian l-a rugat să-i pună un whiskey până vine mireasa. Preotul s-a-nchinat.

A fost prima mea nuntă catolică la care am participat şi pentru că am fost best-man (4ever, Amin) am fost şi cu urechile ciulite la slujbă, căci cu ochii eram pe kiteri şi valuri. Diferența de bază este evidențiată şi de Chişu în Aniversarea: la ortodocși se cere, la catolici se mulțumește. Am eu o prietenă catolică, nu dau nume (Roxana), care merge la mănăstirea Ghighiu, la Ploieşti, la ceva icoană făcătoare de minuni de câte ori vrea ceva. Mereu îi zic "păi ce faci, fă, te rogi la al meu când e greu şi când e bine îi mulțumești lu' al tău?". Ea zice că da, că aşa merge treaba. În fine, revenind la slujbă, am remarcat şi ceva asemănări, cea mai deranjantă fiind tot aia că te pune să juri că nu mai fuţi nimic altceva până mori.

La un moment dat preotul mi-a cerut inelele şi eu i le-am întins. De sub mâneca sacoului a ieșit brățara Jai-Dam cu capetele de morți. Preotul a stropit-o cu aghiazmă. Şi s-a-nchinat.

A fost cea mai mişto nuntă la care am participat şi chiar cred că scorul România-Elveția în familia lor este de 1 la 1. Mâine însă.... SUR LEUR MERE!!

 

#hairomania 

#surleurmere