La pescuit

19 December 2016

Am ieșit la "deep sea fishing" cu prietenul meu şi barca lui. E mai mult deep ocean fishing la Miami da' cum eu nu ştiu omu' e dispus să mă învețe.

Vă explic aici fix cum am înţeles şi eu:

Pescuitu' ăsta e cam ca pescuitu' ăla de București. Îţi trebuie scule: undițe de tot felul, tot felul de mașinațiuni, o barcă cât de cât, un sonar bun şi momeală. Apoi trebuie să ştii unde să te duci cu barca, care-s locurile bune unde trage, să ştii să mulinezi şi să-l aduci în barcă. La București la fel. Îţi trebuie o masă bună la Loft sau la Nuba, să te lase să intri la Gaia, să fii pe bune cu PRii ăștia externi ca să te mai atârni de un eveniment. Momeala în permanenţă trebuie s-o ai la tine, cash (mult pe valută) şi cox un pic şi împărțit în pungute foarte mici aşa de gust. "Baby, mai am acasa." O maşină îţi trebuie, încăpătoare, să poţi încarca ce ai prins. Sonarul şi aici trebuie să fie performant de la Iphone5 în sus. "Gata, mă, au postat pe Snap. Ia uite cât peste e la E3, hai încolo sigur muşcă ceva". "Check-in la Tapo, hai să ancorăm acolo un pic că e sigur treabă".

Pescuit am făcut de două feluri: "trolling" şi "staționar". La trollig te plimbi cu barca şi tragi undițe "drone" după tine așteptând să tragă peştele. Traseele le faci în funcţie de locurile pe care le cunoşti, trecând cu undița peste ele. Peste recif, peste epava scufundată, în golfuleț șamd. La București ăsta e "pescuitul" la "ture". Echipă mică, doi-trei pescari maxim şi o iei pe traseu. Miercuri arunci întâi dronele la Brasserie. Apoi trollezi uşor spre Player cu un ochi la Insta-sonar să vezi dacă merită s-o iei spre Vintage. Pescuitul "staționar" e, aşa cum îi spune şi numele, atunci când te stabileşti într-un loc şi speri să tragă acolo. Joi fac staționar eu, la București că e zi de Gaia şi n-are rost să trollezi. Poţi trolla dacă vrei cu Nuba şi Tapo da' eu prefer un staționar pe vechi la Gaia. Arunc 3-4 plumbi cu momeli şi cârlige diverse. Nu pleci cu plasa goală din Gaia. Staționar e bine şi la Loft vinerea. Cu masa în faţă, ochii pe Snapo-sonar şi doar cu cârlig mare la Loft, ca să îi laşi să treacă pe ăia mici şi să aștepți doar la peşti mari şi grăsuți.

Peștii din ocean sunt aproape la fel de diversificați ca fetele de la București:

King fish, Ton, Pestele Spada, Rock Fish,

Bonito, Mahi-Mahi, Snapper, Wahoo.

Tonul e comun, mai mare sau mic fix cum sunt corporatistele prin club. Mai mişto, mai nasoale, cu ochelari sau fără, mereu la bar, uşor de prins. Nu se numără, se cântăresc.

Peşte mai șmecher în apele Floridei este pestele Wahoo. Cam cum sunt fashion bloggeritzele şi instagramistele la noi. Alea de Cluj, mai rare, genul ălora Gorbaciov şi Ceaușescu, nu astea de București. Le prinzi doar la trolling, niciodată la staționare că nu stau mult timp într-un loc, îţi trebuie momeală bună d'aia pe bază şi de PR şi de cox şi scule ultimă generație, 2018 dacă se poate.

Pești usor de prins, dar cu o tehnică specială sunt Rock Fish. Sunt foarte vechi ca specie, trag doar la calamar momeala, dar trag. Îţi faci treaba. Astea, la noi, sunt curvele de oraş, cea mai veche meserie, Secţia 19. Valută, sumă exactă şi sigur îți bagă gura pe cârlig, în repetate rânduri.

Tot uşor de prins sunt Mahi-Mahi care umblă în bancuri mari. Ca la București găștile de puștoaice sau chiar găștile de recidiviste, adeseori intercalate. Astea se prind doar la staționar. Bancurile de Mahi-Mahi trebuie să vadă că ai masă mare la Loft, pe ring, şi se roagă de tine să le urci în barca. Mahi-Mahi trage imediat şi tare. Pe nas.

Peștele trofeu a fost şi va rămâne aici, la Miami, Peștele Spadă. E cum ar veni la noi, Mădălina Ghenea. Se prinde rar, spre niciodată, dar toţi pescarii visează să-l prindă cândva. Se face mult trolling până în larg. Peștele Spadă, ca şi Mădălina, n-o arde aiurea pe la mal. În trollingul ăla prinzi ceva ton proaspăt pe care îl folosești ca momeală pentru Mădălina mai târziu. La Peștele Spadă, odată ajuns foarte în larg dai staționar. Nu strică să ai şi ceva calamar la tine. Ca şi la Mădălina, la Peștele Spadă îţi trebuie absolut toate sculele, momeală multă şi de tot felul, experiență, răbdare multă şi noroc. Şi tot ai șanse extrem de mici şi lupta cu el e grea. Câteodată el chiar a luat viața pescarului venit să-l tragă în barca. Fix ca şi Mădălina.