Povesti din orfelinat (3) - Frumoasa si rea

07 March 2018

Au fost o dată ca niciodată doi oameni care după ce au avut grijă de niște copii într-o casă închiriată s-au hotărât să le construiască un cămin. În 2001 ei s-au dus la toate primăriile de sector să le spună că ei sunt gata să construiască oriunde dacă primesc un teren. Nimeni nu le-a oferit nimic. Unii au cerut șpagă și asta i-a înfuriat.

Oamenii au hotărât să cumpere și terenul. Strada Săbăreni 47-53, într-o margine a Bucureștiului. În 2002 s-au apucat de construcție și au terminat în 2004. Scump (2.7 milioane euro din banii lor fără fonduri europene sau de stat) dar n-a contat căci acum locuiesc acolo 36 de copii dintr-o capacitate totală de 39. Alți 25 copii din cartier vin la cină și să își faca lecțiile. Douăzeci de garsoniere adăpostesc tineri ieșiți din sistem. 

Costurile lui sunt de 34.000 euro lunar și atât au plătit cei doi în primii ani. Din 2008 un parteneriat cu DGSPC sector 6 le-a scăzut cheltuiala lunară la 15.000 de euro.
Acest orfelinat are 40 de angajați, plătește utilități lunar ca o mică fabrică și până acum a plătit statului român 2 milioane de euro taxe și impozite.
Ce urmează sunt poveștile acestui cămin, ale Fundatiei Metropolis.
.....................................................................

O numeam “simplă femeie”. Când a venit la noi la orfelinat avea trei ani. O țigăncușă tare frumoasă. Și tare rea. Când o altă fetiță de vârsta ei (mai aveam trei pe atunci) era vizitată de cineva din familie, ea spunea necontenit de persoana respectivă că e urâtă și proastă. 
Mama vorbea mereu cu ea, așa cum face cu toți:
“- Ce vrei să te faci când vei fi mare? 
- O simplă femeie
- Ce face asta? 
- Își crește copiii.
- Ca mama ta? 
- N-am cunoscut-o.”

O numeam “simplă femeie”. Fusese abandonată în maternitate și botezată de cei de acolo cu un nume pe care, așa cum v-am obișnuit aici, nu am să vi-l divulg.
O numeam “simplă femeie” și la un moment dat o familie a venit s-o adopte și pe ea. Deși extrem de frumoasă, nu eram obișnuiți ca familiile de români să vrea copii de rromi așa că mama s-a pus pe investigații. Se pare că semăna extrem de bine cu bunica moartă a domnului care într-un final i-a devenit tată.
O numeam “simplă femeie”. Era frumoasă și rea. Dupa ce a fost adoptată a devenit brusc frumoasă și bună.

Va urma...

P.S. Dacă vă place serialul, dați share. Dacă vă place ce facem dați like la pagina orfelinatului și vă vom ține la curent cu ce se întâmplă cu copiii mei. Vă mulțumesc.