Cu Ionut la Copenhaga

01 September 2017

Nu-mi făcusem online checkin aşa că am prins loc la mijloc. Locul de la geam era deja ocupat de un băiat ce părea ok. "Incredibil, dom'le!" a exclamat când am ajuns şi eu m-am uitat speriat în spate după Ionuţ. Nici urmă însă. "Incredibil, mi-a zis nevastă-mea că mergi la Copenhaga şi că poate stăm împreuna".


Vecinul era un băiat ok, inginer mecanic pe vase d-astea de croazieră, 32 de ani (toţi sunt mai tineri, la naiba). Pleca două luni cu Royal Caribbean şi nevastă-sa care mă urmărea pe facebook văzuse că tocmai postasem un strigăt de ajutor către românii de prin Copenhaga să mă ajute să văd şi eu meciul cu Steaua.


Înainte să vă zic de întâlnirea cu Ionuţ trebuie să vă spun câteva lucruri despre Copenhaga care efectiv m-au impresionat:


Compania Carlsberg efectiv susține toată capitala Danemarcei. Fondatorul de acum 170 de ani, un băiat pe nume J. C. Jacobsen a inventat marca asta de bere şi toată viața a făcut cercetări în folosul omenirii. A inventat omul scala PH pe care a răspândit-o, a inventat drojdia ca să mențină aceeaşi calitate a berii pe care apoi (ce nebun!) a trimis-o fix moca tuturor producătorilor de bere din lume. Chiar s-a găsit în arhiva fabricii o scrisoare de la Heineken prin care le mulțumeau pentru drojdie şi mai cereau. Nişte drojdieri din ăștia de la Heineken, în fine. J. C. ăsta a mai făcut un muzeu unde a strâns el artă din toată lumea pe care l-a lăsat moștenire orașului cu condiția ca o dată pe lună să fie gratis pentru săraci. A construit omu' şi primăria şi a comandat sirena aia mică şi perversă cu care se mândresc ăștia acum, în fine, multe d-astea pe barosăneală. La final de viață a făcut o fundaţie căreia i-a lăsat toată afacerea cu bere cu condiția ca profitul să meargă în cercetare, activităţi sociale şi artă. Copiilor lui nimic. Angajați pe la fundaţie de sper să nu citească tata treaba asta şi să-i vină idei.


Eu despre Carlsberg știam ca sloganul lor "Probably the best beer in the world" este considerat cel mai bun slogan şi studiat la facultățile de marketing din toată lumea, dar m-au impresionat băieții ăștia cu gândirea lor pe termen lung şi investițiile în zona de mediu şi salvat resurse.


Orașul superb, dar n-aş sta în viața mea. E frig rău 300 de zile pe an şi în 265 din ele şi plouă sau ninge. Cu toate acestea sunt cel mai biciclist popor pe care l-am văzut vreodată. Şi nu ştiu ce taxe plătesc, dar şi 90% merită căci orice vrei să faci e susținut de stat. De la transport la sănătate, la educație şi la orice.


Ce există aici şi nu mai găseşti niciunde este Christiania. Un stat în stat. Un cartier de 34 de hectare cu nişte foste barăci militare ocupate abuziv de oameni în 1971. Oamenii care i-au declarat autonomia, acceptată până la urmă de danezi şi iată că a apărut această oază de boemie cu guvernare anarhistă şi steag propriu. În Christiania drogurile ușoare sunt legale, cele hard sunt semi-tolerate. Poţi deveni locuitor şi ţi se găseşte un container sau o baracă dacă ştii să faci ceva şi comunitatea are nevoie de acel ceva. Christiania este autosuficientă, locuitorii nu plătesc taxe şi impozite şi abia din 2014 au contract cu statul danez pentru canalizare, energie şi gunoi. În Christiania nu există mașini, ele sunt parcate la marginea zidurilor ce împrejmuiesc orașul. Lupte cu poliția daneză şi cu dealerii de droguri de pe Pusher Street sunt frecvente şi Christiania își închide porțile pentru turiști oricând. Ultima oară în 2016, redeschisă în mai anul ăsta şi ultima preluare a fost făcută de Hell's Angels. Eu sunt cetățean christian temporar rezident în România.


La apelul meu disperat să văd meciul mi-a raspuns un om, Ionuţ Ungureanu. Bucătar șef în Copenhaga, căsătorit şi stabilit de 5 ani în Danemarca cu copil mic de o lună. Mi-a scris că nevastă-sa mă urmărește pe facebook şi că i-a zis să aibă grijă de mine că sunt al nimănui pe acolo. Băi, fraților, omul ăsta când termina munca venea şi-mi era mie ghid pe străzi pe acolo, iar soția rămânea acasă cu ăla mic. Meciul (mizeria aia aşa cum a fost) l-am văzut la el acasă. Şi el tot stelist, din Suceava de loc, mai mult n-a văzut meciul că mi-a făcut mie de mâncare paste cu bacon că ştia că venisem într-o fugă de la o conferință şi n-apucasem să iau cina. Aşa că #FMMIonute se transformă în#SARUMANAIonute.


În fine, concluziile sunt: Copenhaga rocks's, dar pentru că are Christiania în ea. Carlsberg bătrânul a fost şmecher, dar sper să nu vadă tata. Ca şi cu cartea, văd şi pe facebook şi aici că eu scriu pentru bărbaţi, dar mă citesc femeile. E bine şi aşa.

#copenhaga #carlsberg170 #SARUMANAIonute