Fata din Miami

19 February 2018

Am cunoscut-o aseară. Este stabilită de 7 luni aici, in Miami. M-a întrebat daca nu vreau să plec și eu de tot din România. I-am spus ca nu.

-De ce nu?!? m-a întrebat extrem de revoltată. Este groaznic la noi în țară!
-Tot? 
-Absolut tot. Blocurile alea urâte, mizeria, ce naiba îți place acolo?
-Da, arhitectural nu stăm extrem de bine.
-Păi și ce-ți place?! a strigat din ce în ce mai scârbită.
-Oamenii.

A dat din mâna a lehamite.
-Oamenii sunt mizerabili. Falși, răi, triști. Așa sunt românii.
-Mai falși sunt americanii, i-am raspuns întâi și am crezut că o lovește apoplexia de nervi de ce am îndrăznit să spun de iubiții ei americani. Românii nu sunt răi în marea lor majoritate. Sunt buni, poate doar cu un sistem de apărare ridicat dezvoltat ca o adaptare la mediu. Și ce ai mai zis?

-Triști! Sunt niște triști.
-Triști poate. Dar suntem o țară săracă. Inversează PIBurile țărilor astea două pentru un an și să vedem dacă nu sunt și americanii tăi triști. Poate chiar cu tendințe sinucigașe. Mai mult decât atât. Eu cu românii mei vibrez mai bine decât cu oricare alt popor. Avem același glume, simțiri, ne raportam la aceleași lucruri, sisteme de valori apropiate. Românii știu să se și distreze, mai bine ca multe alte popoare. Unde mai pui că distracția din România este cea mai mișto din punct de vedere al raportului calitate/preț?

Îi venea să vomite. Și eu nu înțelegeam cum de nu găsea măcar un singur lucru frumos de spus de țara în care se născuse și-n care locuise câteva zeci bune de ani.

Nu sunt toți românii de aici așa. Chiar am câțiva prieteni care au făcut o pagină menită să strângă românii laolaltă. Se numește Romanian Florida Diaspora Association și m-aș bucura să-i dați un like chiar dacă nu stați în Florida. În spatele ei sunt niște români care se chinuie să dea un exemplu de unitate a diasporei. Și chiar cred că e nevoie de asta. Vă mulțumesc.