2020 Anul Miami Bici

17 January 2020

Sunt fericit să vă anunț că Miami Bici intră în cinema în 21 februarie. Nu am muncit mai mult la nimic în viața asta. În acest film mi-am pus toate visele, speranțele, sudoarea și o mare parte din bani.

Da, este un film independent dar este cel mai scump film independent făcut în România până acum. Este un film făcut cu multă pasiune și cu mulți prieteni care au pus umărul. Aceasta este povestea lui pe scurt: Ideea mi-a venit în timp ce mă aflam la Miami în iarna 2017-2018 în casa unui prieten care s-a și oferit să mă ajute. Atunci am scris și primul draft al scenariului. Când am ajuns în țară i-am prezentat proiectul regizorului Jesus del Cerro, pe care-l cunoscusem la castingul pentru Hawaii. Regizor de renume cu multiple filme și seriale comerciale la activ (inclusiv Vlad de la ProTv), Jesus este și singurul regizor pe care-l cunosc care stăpânește la perfecție cele trei limbi în care este scris scenariul: româna, engleza și spaniola.

A acceptat pe loc sa regizeze și să-mi fie partener în producție. L-a adus la bord și pe Adrian Silisteanu (DOP de excepție) cu care el lucra deja la Vlad. Următorul om pe care l-am contactat a fost Matei Dima care de asemenea s-a alăturat de îndată atât ca și partener pe ecran în cuplul Ion aka Bilă și Ilie ala Piciu cât și ca partener în producție.

El mi-a sugerat să-l cooptam pe prietenul lui Alex Coteț care sa contribuie la scenariu. Nu-l cunoșteam dar mi-am dat seama imediat ca e un scenarist senzațional căci Miami Bici a evoluat enorm sub bagheta lui și din punct de vedere al umorului dar și al intrigii. Proiectul fiind deja mai închegat am avut curajul să-l pun biroul celor de la Vertical Entertainment, cel mai mare distribuitor din România.

Au fost încântați și am semnat pe loc atât distribuția cât și un parteneriat pe finanțare. Deși aveam deja câțiva parteneri serioși banii nu ne ajungeau pentru scenariul care are loc 80% din timp la Miami pe yahturi, în vile somptuoase, Ferrariuri decapotabile și tot ce visasem eu cu Alex și pusesem în scris. Aici am avut noroc să îi găsim pe cei de la Superbet care au sponsorizat acest proiect deși nu era deloc în targetul lor. Pur și simplu ne-au spus ca li se pare normal să susțină filmul românesc pentru public. Având susținerea lor mi-am permis sa realizez un alt vis al meu: un casting național cu adevărat deschis pentru orice om talentat care își dorește sa facă un film.

Astfel după ce am fost în cinci orașe din țară și după ce am văzut peste 1000 de candidați iată că astăzi o corporatista simpatică din Brașov și un profesor de limba romana dintr-o comună de lângă Timișoara JOACĂ în Miami Bici. Și joaca bine, o sa vedeți. Alți doi prieteni dragi care s-au alăturat castului doar pentru ca au crezut în noi au fost Florin Piersic Jr și Letiția Vlădescu. Pe lângă ei au venit și alții, puțini români, mulți din Miami.

Au urmat filmările nu înainte ca firma de avocatura a lui Ruslan Bocancea sa ne facă rost de vize de muncă (viza O). Ce a fost la filmări o sa va povestesc zilele următoare într-un serial pe care-l voi intitula Jurnal de Miami Bici. Închei prin a vă spune că poza care însoțește articolul este posterul oficial al filmului. Mulțumesc și ne vedem din 21 februarie în cinematografe.