Criza perfecta

14 April 2020

Criza economica din 2007-2010 ne-a apăsat tuturor butonul de reset al valorilor financiare. Valoarea banului a fost reevaluata de noi toți și cuvintele "cumpătare" și "simplitate" ne-au reintrat în vocabular.


Criza de acum este criza perfectă. Este "the perfect crisis" așa cum există și the"perfect storm". Ne face să ne gândim la cel mai important lucru din lume: sănătatea noastră și a celor dragi. Lupta cu ea ne ia din al doilea lucru de însemnătate: libertatea. Și bineînțeles ca efectul secundar al acestei lupte va fi o criză financiară strășnica atât personală cât și generală la nivel de state.


Vom renaște din cenușă apoi. Noi ca oameni, ca entități. Vom fi mai buni, mai indulgenti. Vom fi mai atenți, atât cu care din jur, cu cei dragi, cât și cu banii noștri.


Ce vreau sa vă propun însă. Căutați pe google "WORLDOMETER". E un site interesant cu tot felul de date de pe planeta. Câți suntem, câți s-au născut azi, câți au murit anul ăsta, cate telefoane mobile s-au vândut azi, cate hectare de pădure am pierdut doar anul ăsta, câte zile mai sunt până când se termină rezervele de cărbune. Sunt bineînțeles și datele despre COVID19. Până acum acest virus a ucis 14924 de oameni în doar câteva luni. Atâți sunt acum când eu aștern aceste rânduri. Tot din worldometer va spun ca 16 mii de oameni au murit de FOAME doar ASTĂZI. Repet, peste 16 mii, mai multe victime decât a făcut acest coronavirus în două luni. Atâți oameni au murit astăzi de foame.


În concluzie, hai sa stăm în casă, hai sa ne protejăm părinții, hai sa luptăm. Și când vom învinge aceasta nenorocire ce ziceți dacă ne concentrăm pe una care face victime mult mai multe? Ce ziceți dacă eliminăm acest tip de moarte de pe planetă în anul de gratie 2020? Ne întrebam mereu de ce savanții nu găsesc un leac pentru cele 489 de tipuri de cancer posibile dar lăsăm peste 16k de oameni sa moară zilnic de FOAME?!?


Încep să mă gândesc dacă nu ne și merităm soarta câteodată.