152 de lei

02 March 2022

Sunt zile și întâmplări în viața mea care trebuie povestite. Așa este și cea de ieri.
Pe scurt: eram în Kaufland pe Barbu Văcărescu, aveam o acțiune de făcut cu ei. Trebuie sa știți ca acest brand de supermarketuri este unul din principalii sponsori ai fundației Metropolis și că le sunt și ambasador așa că pașii mei mă poartă des într-acolo.
Ma aflam printre rafturi, împreună cu Marco (https://www.linkedin.com/in/marco-hoessl) CEO-ul de la Kaufland Romania, Katharina șefa de la CSR, Ioana de la #spitalepublicedinbaniprivati și alți câțiva oameni,
când s-a apropiat de mine un domn.
- Vino puțin! m-a strigat el.
M-am dus. Din cauza măștii nu-ți mai dai seama foarte bine de trăsăturile sau vârsta unui om dar eu zic ca nu era foarte tânăr (niște par grizonant se zarea de sub șapca întoarsă smechereste). Îmbrăcat sport, mai înalt decât mine (acum ca am scris îmi dau seama ca ăsta e un detaliu valabil pentru toată planeta), mi-a strâns mâna și mi-a șoptit.
- Băi, am cinci copii acasă dar tare sunt mândru de ce faci. Ia aici...
Omul a băgat mâna în buzunar și a scos un mic teanc de bancnote (părea a fi tot ce are la el) și mi le-a pus în mână.
Am simțit ca intru în pământ de rușine. L-am rugat sa nu facă asta, sa ii pună în contul fundației, am strigat la Ioana sa vină să îi ia datele pentru contract și chitanța.
- Lasă, lasă, știi tu ce sa faci cu ei.
Am încercat sa îi explic că nu e ok să-mi dea mie bani în mână, nici nu voia să audă. Să îi iau, sa îi dau ocazia să ajute, să nu știu ce... I-am luat mai mult de jena oamenilor din jur care deja începuseră să ne privească. I-am băgat într-un buzunar separat, mi-am luat la revedere și am continuat acțiunea cu ai mei.
Când am ieșit din magazin am scos banii din buzunar ca sa îi număr, sa știu câți bani sa depun în cont. Erau 152 de lei. Când am ridicat capul din numărătoare l-am văzut din nou pe omul meu. Avea un ghiozdan cu Tazz în spate și s-a suit pe bicicleta cu care făcea livrările. I-am făcut o poză când am trecut cu mașina pe lângă el. Următoarele rânduri îi sunt adresate, voi puteți să nu mai citiți:

Domnule de la Tazz,

Sunteți motivul pentru care fac ce fac și va promit ca-mi voi aminti de dumneavoastră când o să-mi fie greu și o sa vreau sa renunț. O sa fiți alături de doamna cu balonul din Brașov și domnișoara cu biscuitele de Starbucks din Vitan, îngerii cauzelor pe care le reprezint. Pentru dumneavoastră renovez nefrologia pediatrica anul acesta. Nimeni nu ma poate opri dacă va am alături. Jignirile unora vor fi doar glume pentru mine de astăzi, acuzele altora ma vor lăsa rece.
Vă mulțumesc, domnule de la Tazz, astăzi nu ați donat 152 de lei, astăzi mi-ați pus mie benzina să mă țină tot anul încât să renovez de un milion.

Cu respect, ma înclin,
Codin