La Oradea cu maneliștii

30 January 2023

Da, am pus acest titlu și ca să vă fac să citiți dar și pentru că ador să îi agit pe toți corecții cărora li se strepezesc dinții când aud de manele.
Adevărul este că am plecat la Oradea cu echipa de la fundația Metropolis pentru că tocmai am terminat de renovat o secție a unui spital acolo (126.000 de euro am investit la Oradea). Pentru că managerul spitalului își dorește ca #spitalepublicedinbaniprivati să rămână la ei în spital și să-și continue munca de renovare și utilare, cel mai tare restaurant din Oradea, Rivo a organizat o strângere de fonduri ca să impulsionam comunitatea să ni se alăture. Astea sunt cele doua motive ale vizitei.
În aeroport, la coada de la boarding spre Oradea era o trupă de maneliști. Sau lăutari cum prefer eu să le zic. Nu-i știam dar asta este vina mea, ce-i drept, nu mă pricep foarte tare la acest gen de muzică și reprezentații săi. Totuși mi-am dat seama că în fața mea e o formație de manele, în același fel cum aș recunoaște o trupă de rock. După vorbă, după port.
S-au apropiat de mine la coada aceea și am început să vorbim. Erau fani Miami Bici și... #spitalepublicedinbaniprivati. Foarte la curent cu proiectul m-au felicitat pe rând pentru inițiativă. Am stat de vorbă și-n autobuzul care ne ducea spre avion, chiar destul de mult pentru că îi bănuiesc pe ăștia de la TAROM că parchează ATRurile pe la Ploiești și am avut timp berechet.
Le-am povestit de investițiile făcute la spitalele din țară și ei de majoratul la care erau chemați să cânte la Oradea. Am aflat că solistul se numea Iulian Neamțu și că era un băiat cu notorietate și melodii cu priza la marele public.
Știți ce am realizat că-mi place la lăutari? Că la job, la cântare sau cum vreți să îi spuneți merg cu o trupă mare. Vocalisti, instrumentisti, tot tacâmul. Poate apreciez eu prea mult muzica asta live și-mi place să văd cum cară băieții instrumentele alea din care iese muzică. Poate că sunt prea bătrân și nu-mi place atât de mult când vad artiști plecând la concert cu trei stick-uri în buzunar. Îmi amintesc cât de mult a trebuit să se chinuie Delia până și-a permis efectiv să-și angajeze trupă cu care să cânte și nu a mai mers cu CD-ul. La noi doar marii interpreți își permit trupă cu ei. Maneliștii, lăutarii? Nu concep altfel. Totul live. Oricât de la început de drum e un proiect, ei fac cumva să cânte live, ceea ce e de apreciat. Zic eu.
În încheiere, dacă nu vă vine să vomitati că vă vorbesc de renovari de spitale și manele în același articol vreau sa vă anunț că proiectele de anul acesta depășesc 2 milioane de euro și avem nevoie de orice ajutor posibil. Iată cum:

SMS cu textul FACEM la 8845 pentru 2 euro pe lună.
SMS cu textul FACEM la 8864 pentru 4 euro pe lună.

Restul variantelor vi le las la comentarii.

P. S. Dacă vreți să ajutați și nu vă permiteți puteți totuși s-o faceți printr-un follow la Fundatia Metropolis pe Facebook, Instagram și Tik Tok și printr-un share la această postare. Mulțumesc.