PSD + USR + AUR = Love

21 February 2023

Pentru voi, toți cei din clanul FACEM, pentru toți susținătorii #spitalepublicedinbaniprivati nu mai e un secret promisiunea mea: voi renova, voi utila dar voi schimba și sistemul.
Am început cu următoarea luptă: încerc sa obțin ca fundațiile care construiesc sau renovează spitale de stat să-și poată recupera TVA ul. Astăzi noi plătim o taxă către ministerul de finanțe pentru privilegiul de a ajuta statul. Deci un dezvoltator imobiliar poate depune pentru recuperarea TVA ului, o fundație care susține statul NU.
Am tot țipat pe tema asta până când câțiva băieți de la PSD au hotărât să schimbe legea. Au stat ei, au scris altă formă și iată cum legea a trecut de senat și a ajuns la camera deputaților. Astăzi am fost în parlament, la camera deputaților, mai exact la comisia pentru buget, finanțe și bănci, prezidată de domnul Bogdan Huțucă care mi-a dat și cuvântul să încerc să conving onorata adunare de importanța acestei schimbări.
Ce trebuie să știți, aveam clar un aliat în sală: domnul Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, cel care a inițiat acest demers de a schimba legea și căruia îi mulțumesc și pentru că m-a adus s-o apăr și personal. Bun, vorbește domnul președinte, vorbesc și eu 2 minute și 22 de secunde (am filmarea), nu mă încurc prea tare dar se simt emoțiile. Apoi, de lângă mine vorbește și reprezentantul ministerului de finanțe. El se opune cumva la schimbarea de lege, bazat în principiu pe faptul ca nicăieri în Europa, fundațiile nu recuperează TVA ul. Păi așa o fi, domnule finanțist, dar unde în Europa societatea civilă și NU statul construiește spitale? Unde?!?
Știam că va lupta domnul Simonis dar nu mă așteptam ca primul să ia cuvântul un domn de la USR, pe care-l cunoscusem acolo pe hol, înainte să intrăm. Claudiu Nasui se numește dacă nu mă înșel. Omul ia apărarea acestei inițiative (atenție, pornite de la un pesedist) și îi spune tipului de la minister că nu trebuie să facem întotdeauna fix ce spune Uniunea Europeană (userist, atenție!) și că trebuie găsite soluții când normalitatea trebuie protejată. N-a zis omul chiar așa dar cam asta a fost ideea.
Următorul care a luat cuvântul a fost un deputat de la AUR, un domn Antonio și nu am mai reținut exact cum. Era genul ăla care avea și un grad de incisivitate dar și de caterinca care mie îmi place. A început prin a-l apostrofa pe secretarul de stat de la Finanțe care s-a dovedit a fi penelistul Marius Alin Andrieș. "Spuneți clar, sunteți împotriva sau pentru, că pare că sunteți împotrivă dar nu spuneți nimic concret". Secretarul de stat tăcea mâlc. Domnul deputat AUR și-a exprimat apoi susținerea pentru noua formulă a legii propuse. Chiar a întrebat la un moment dat, "nu am avut o grămadă de scutiri de TVA pentru tot felul de măști care s-au dovedit neconforme?!?", cineva i-a răspuns"ba da, dar ne aflam în stare de urgență". Antonio a venit cu răspunsul care recunosc că m-a uns pe suflet: "situația spitalelor din România este o continuă stare de urgență!".
A urmat domnul Simonis care a explicat foarte clar de ce a început această luptă și vreau să spun că mi-a plăcut foarte mult și de domnul Huțucă pentru cum căuta mereu calea de mijloc și cum explica.
Long story short, propunerea a trecut și așteptăm plenul parlamentului ca ultim hop. Oricum am fost martor la ceva rar. M-am plâns public și primul care a sărit să facă ceva a fost un pesedist, apoi cel care ne-a explicat că nu se prea poate face a fost partenerul de coaliție, un penelist. Și un userist și un membru AUR (că nu mi-a venit să îi zic aurist) au sărit în apărarea ideii pesedistului. Asta pentru că la final, când lucrurile sunt de bun simț iată ca se unesc oameni, nu partide.