PovestEA CLANULui

17 April 2023

Am avut o discuție de curând în DM pe Instagram cu cineva și aș vrea să vă spun câte ceva despre CLANUL, ca să înțelegeți contextul.
Nu dau cifre dar un episod din CLANUL costă cam de 5 ori mai puțin decât un episod din Umbre de exemplu și de 10 ori mai puțin decât Miami Bici. Nu are rost să vă compar și cu produse americane. Un episod din CLANUL se filmează în 8 zile și are în medie 1.47h. Două Lozuri a avut sub o oră și jumătate și deși a fost filmat fără contra plan sau prim planuri (care in CLANUL există și sunt chiar dinamice) tot a durat aproximativ 20 de zile. Mai mult decât atât, CLANUL filmează și livrează două sezoane pe an (13 plus 13 episoade, de lungime de două ori mai mare decât un serial american). Se lucrează la foc automat.
Tot din context fac parte și faptul că se difuzează pe ProTV în primetime și nu se pot folosi anumite cuvinte extrem de folositoare atunci când zugrăvești interlopi. Altă cerință a postului este nevoia de a atinge mai multe ținte demografice cu un serial cu mafioți. Așa că acțiunea are mai multe planuri menite să atragă și publicul feminin sau mai vârstnic pe lângă cel masculin asigurat de subiect și de titlu. Aceste planuri sunt atinse în CLANUL de doar doi oameni: Anghel Damian care scrie structură și tine serialul din punct de vedere creativ (și regizează episoadele mai grele) și Lia Bugnar care scrie restul. Doi oameni. În condițiile în care serialul Friends a avut 46 de scriitori din care 20 principali, fiecare cu specialitatea lui, storyline, love interes, umor, punch lines, dialoghisti, specialiști în personaje feminine sau masculine, etc. La ei era într-adevăr serial original și la noi o adaptare dar nu justifică diferența.
Cum totuși se poate livra acest produs la aceasta calitate? Printr-o echipă extraordinara care livrează mult peste orice e omenește posibil în timpul și bugetul dat.
Producătoarea noastră Delia se bate pentru serial din răsputeri ca și cum ar fi al ei și nu al postului.
Prietenul meu Anghel este one man show. Scrie, director creativ, regizează, face cascadorii pe motocicleta când e nevoie ca sa nu mai plătim, face muncă de producție aducând dealuri de locații, actori și orice până la mașina lui personală pentru serial. Neplătit fiind decât pentru primele trei.
Ceilalți regizori la fel, muncesc de le sar capacele și găsesc soluții creative ca să se întâmple totul în fondurile existente.
Fără Mihai first ul și Zoran DP-ul noi nu existam efectiv dar avem oameni buni peste tot, la efectiv toate departamentele.
De actori n-o să vă spun nimic. De ei știu ca știți cât sunt de buni. Doar le mulțumesc pentru lecțiile pe care mi le-au predat sau pe care mi le-am luat singur de la ei.
Am lăsat-o pe Lia Bugnar la urmă din două motive: a fost unul din subiectele abordate cu omul care mi-a scris pe insta și fără ea noi nu aveam PovestEA CLANULui. Scrie neîncetat sute și sute de pagini, cred ca e unul din cei mai hăituiti oameni din producție. Vreți s-o studiați mai îndeaproape? Mergeți la teatru, căutați "Noi 4", "Oase pentru Otto", "Două liniuțe" sau "Muște, paie și bătaie". Scrise, regizate și parțial jucate de ea. Poate n-am văzut eu teatru cât trebuie dar din cele câteva sute de piese văzute ea are locurile 1, 3, 7, 8 și 9. Oricum orice scoate e mereu locul 1 în trending în caz că a ajuns cineva sa citeasca până aici care e fiert pe Youtube deși mă îndoiesc. Cred ca pe aia i-am pierdut pe la "tot din context fac parte...".
Ce-mi doresc? Să comparați mere cu mere acum că știți și povestea noastră. PovestEA CLANULui.